10 april, 2025

Women in IT Gala: een feest én een statement





In een sector die snakt naar talent, blijven vrouwen nog altijd fors ondervertegenwoordigd. Slechts één op de vijf IT’ers is vrouw, en meer dan de helft van hen verlaat het vakgebied binnen tien jaar. De hoogste tijd dat daar verandering in komt, vindt Megan Weidema. Daarom zet ze zich in voor meer diversiteit in IT. En was zij een van de drijvende krachten achter het Women in IT Gala, waarvan de eerste editie vorige maand plaatshad.

Op 7 maart vond het Women in IT Gala plaats. Jij was mede-organisator. Hoe kwam je daar zo toe?

“Ik zag tijdens mijn opleiding voor Microsoft SC-900, Women in cybersecurity, iets voorbijkomen van twee vrouwen uit die groep. Zij waren bezig met het organiseren van een leuk event voor vrouwen die in de IT werken. Dat begon met een leuk idee: we moeten eigenlijk iets opzetten wat geen druk geeft, iets zonder een specifiek doel, zonder iets te moeten leren en waarbij niemand hoeft te spreken. Een plek waar het relaxed is en waar we samen kunnen zijn zonder ons als vrouw te moeten bewijzen. Aan Emily van Putten, één van de twee initiatiefnemers, heb ik gevraagd of ik op één of andere manier kon bijdragen. Want het thema sprak mij als jonge vrouw in de IT direct aan én ik ben sowieso fan van communities en netwerken. Door herkenning in andere verhalen over bewijsdrang en in de minderheid zijn kan er tijdens zo’n event een all united-gevoel ontstaan. Dat leek mij mooi en waardevol!”

“Samen zijn we sterk, bezitten we expertise en hebben we iets te zeggen”

Het gala was dus ook een manier om een boodschap uit te dragen?

“Het Women in IT Gala werd uiteindelijk een prachtig feest met meer dan 100 vrouwen uit de IT-sector, maar tegelijkertijd was het ook een statement van de community: als IT-vrouwen zijn we samen, zijn we sterk, bezitten we expertise en hebben we iets te zeggen. Ook was het een statement richting de mannenwereld: we willen feesten in een veilige omgeving, waar we niet op ons drankje hoeven te letten of ons zorgen maken of onze split te hoog is. Een pijnlijk punt, maar wel breed gedragen bleek uit de feedback die we terugkregen. Deelnemers gaven aan dat ze op het gala de vrijheid vonden die ze zochten: een veilige omgeving, niet bekeken worden en geen oordeel.”

Hoe lastig is het voor vrouwen in de IT?

“Slechts één op de vijf IT’ers is vrouw en meer dan de helft van hen verlaat het vakgebied binnen tien jaar al weer. Terwijl mannen veel langer blijven hangen. Hoe dat komt? Goeie vraag. Ik denk doordat de technische wereld nog niet helemaal ingesteld is op vrouwen. Dat heeft te maken met een stereotiep beeld dat veel mensen hebben van ‘techniek en mannen’ en ‘computers en mannen’. En daarnaast: vrouwen trekken vrouwen. Als jij als enige vrouw in een bedrijf terecht komt waar al 20 mannen zijn, dan is het minder aantrekkelijk om daar als vrouw te zitten.

De ondervertegenwoordiging van vrouwen in de IT-sector begint al in de opleiding. Het aandeel mannen dat een technische opleiding volgt is van oudsher veruit het grootst. Vroeger moest de overheid vrouwen zelfs stimuleren om een opleiding in de techniek te nemen, denk aan de campagne Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Terwijl techniek tegenwoordig helemaal geen mannending meer is. Het is veel minder fysiek dan vroeger, zeker door de komst van de cloud.”

“Iedere keer moet je bewijzen dat je kennis hebt”

“De organisatie Dutch Women in Tech, waar Emily ook bij aangesloten is, zet zich in om meer vrouwen in de techniek te krijgen. Maar ook om ze een gezicht te geven en het op te nemen voor hen die in de sector werken, maar best wel moeite hebben om zichzelf te moeten bewijzen. Emily is als een van de boegbeelden sterk in het uitleggen over hoe het werkt in het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld over hoe bedrijven zich tegenover vrouwen bewegen. Sommige bedrijven claimen dat ze dit goed doen, maar in de praktijk blijkt toch dat ze daar niet zo goed vorm aan kunnen geven.

Dat ‘moeten bewijzen’ hoorde ik trouwens vaak terugkomen tijdens de cybersecurity-opleiding. Ik heb daar veel vrouwen ontmoet die tegen dezelfde dingen aanlopen als ik. Dat je op een beurs op een andere manier wordt aangesproken dan een mannelijke collega. Of dat ze denken dat je iets in de administratie of marcom doet. Iedere keer moet je als vrouw weer bewijzen dat je kennis hebt.”

Je werkt zelf al een tijdje in de IT. Kun je vertellen wat jou daarin aantrok?

“Ik was altijd wel geïnteresseerd in IT, maar had nooit gedacht om in deze sector te werken. Elf jaar geleden werkte ik als assistent-manager voor een restaurant waar ik mijn toenmalige partner ontmoette. Via zijn vader kwam ik in de IT terecht en werd ik officemanager. En heel andere branche, maar dat paste best. Dat kwam ook doordat ik vroeger veel heb gesleuteld aan computers en in de Hyves-periode websites bouwde. Als officemanager kwam ik er al snel achter dat ik ook kon bijdragen aan het helpen van klanten en zoeken van oplossingen. Ik hielp klanten als onze technische mensen even bezet waren. De suggestie ‘Heb je ‘m al opnieuw opgestart’ werkte een paar keer goed. Dit speelde in de tijd waarin Microsoft meer richting cloud ging en IT minder fysiek werd. Dat vond ik een heel interessante ontwikkeling. Ook voor mijzelf, dus toen ben ik meer op de functionele as en sales-as gaan zitten.”

“Iedereen is welkom bij ons en krijgt een eerlijke kans”

Hoe zit het bij IT Local met het aandeel vrouwen op de werkvloer?

“Met een aandeel van 22% hebben we relatief veel vrouwen aan boord. En die zitten ook op MT-posities. Dat hoge aandeel is echt ontstaan door wat ik eerder al zei: vrouwen trekken vrouwen. Daarnaast is IT Local een vrijdenkende werkgever waar iedereen welkom is en een eerlijke kans krijgt, ongeacht geslacht, kleur, leeftijd of wat dan ook. Een eerlijke kans betekent ook dat vrouwen niet bevoordeeld worden bij een sollicitatie; de persoon en de kwaliteiten staan voorop. Ik vind persoonlijk ook niet dat je altijd voor de vrouw moet kiezen, maar voor degene die het beste past binnen je organisatie en klanten. Anders krijg je een averechts effect en maak je een ander statement. Het is al mooi dat er bij een sollicitatie niet gekeken wordt naar geslacht, maar naar geschiktheid en ook naar gelijkheid in beloning.

Omdat we niet alleen een divers bedrijf zijn, maar dat ook willen uitstralen durfde ik bij de directie aan te kloppen voor sponsoring van het gala. Met succes: “We staan daar achter en zien dat jij ook naar voren stapt”, kreeg ik mee. En het mooiste was: voor mijn collega's Hanny en Gaby en voor mij heeft Remko op eigen initiatief de galajurk gesponsord. Dit vond ik zo tof en attent dat ik dit tijdens het gala in mijn rol als presentator met de groep heb gedeeld. Daar werd heel positief op gereageerd.”

"Goed om hier aan bij te dragen"

Remko Kleij, directeur IT Local: "Door het Women in IT Gala te ondersteunen en zichtbaarheid te geven helpen we de techsector te verbeteren. Want diversiteit en inclusie zijn van groot belang voor innovatie. We kunnen leren van vrouwen om IT minder technisch te benaderen."

Hanny van Vugt, commercieel manager: "Vrouwen in de IT brengen een nieuwe dynamiek en creativiteit die onze sector nodig heeft om te blijven groeien en evolueren. Hun aanwezigheid helpt bij het doorbreken van traditionele denkpatronen en stimuleert vooruitgang."

Gaby Phielix, teamleider customer success: "De IT-wereld is niet alleen schermen en code. Het is menselijk, vol inclusie, kansen en ja... af en toe een gesponsorde galajurk."

Wat kunnen andere IT-bedrijven doen om meer vrouwen binnen te halen?

“Tijdens het gala hoorde ik dat de bedrijven die dit willen niet altijd weten hoe ze dat moeten aanpakken. Hoe trek je vrouwen aan en hoe je zorg dat medewerkers meer begrip voor elkaar krijgen? Ambassadeurs binnen je bedrijf zijn hierin heel belangrijk. Maar die moet je dan wel hebben. Anders moet je om te beginnen misschien iemand aannemen om de juiste mindset te krijgen en voor een stukje zendingswerk.”

“Kijk waar je twijfel zit en hoe je die weg kunt nemen"

Wat zou je willen zeggen tegen jonge vrouwen die twijfelen of IT iets voor hen is?

“Kijk waar je twijfel zit: vind je IT ingewikkeld of is het vanwege het etiket ‘mannenwereld’? Het eerste kun je natuurlijk zelf wegnemen door je te verdiepen in het vakgebied. Weet dat er heel veel verschillende mogelijkheden in de IT zijn, op technisch gebied, maar zeker ook op functioneel gebied… van customer success tot sales en development. Zit je twijfel in de cultuur? Verdiep je dan eens in een community zoals Dutch Women in Tech en ga op zoek naar een bedrijf waar je je goed bij voelt en waar het niet uitmaakt wat voor geslacht of kleur je hebt.”

Tot slot: komt er een vervolg op het gala?

“Sterker nog: de datum voor het volgende gala staat al: 6 maart 2026, net weer vóór internationale vrouwendag. De opzet van die editie wordt groter en meer divers. Emily en ik denken aan een verdubbeling qua deelnemers. En we nemen de feedback van het afgelopen gala mee. Bijvoorbeeld de wens voor een netwerkruimte waar even geen muziek is. Want naast ontspanning is er toch behoefte aan netwerken. Een inspirerende spreker die zorgt voor empowerment is ook een waardevolle toevoeging. Die druk waar ik het in het begin over had mag er volgens de 2025-deelnemers best zijn. Zolang die druk maar niet bij henzelf ligt…

Leuk om er samen met Emily weer mee aan slag te gaan, want onze samenwerking is echt top! We hebben verschillende ideeën om ook buiten het gala om nog wat dingen te organiseren, bijvoorbeeld in de zomermaanden. Ook kijken we naar de scope van ons initiatief en de organisatorische aspecten. Maar daar kan ik nog niet alles over zeggen.“


Foto boven: Hanny van Vugt, Gaby Phielix en Megan Weidema tijdens het gala.

Delen? Ja graag!