12 april, 2023

Cloudopslag voor kleine bedrijven: de ultieme gids

In het moderne digitale tijdperk is het belangrijker dan ooit voor kleine bedrijven om te investeren in effectieve en betrouwbare cloudopslag. Cloudopslag voor kleine bedrijven helpt bij het stroomlijnen van processen, het verbeteren van de samenwerking en beschermen van waardevolle bedrijfs- en persoonsgegevens. In deze gids bespreken we de voordelen van cloudopslag en vergelijken we een stel van de beste oplossingen op de markt.

Voordelen van cloudopslag voor kleine bedrijven

Er zijn genoeg redenen voor kleine bedrijven om te overwegen om in cloudopslag te investeren. Hier volgen de vijf belangrijkste voordelen: 

Verbeterde samenwerking

Cloudopslag stelt teamleden in staat om bestanden in realtime te openen, bewerken en delen; ongeacht hun locatie. Dit bevordert de efficiëntie van samenwerking en stroomlijnt de workflow binnen je bedrijf.

Schaalbaarheid

Cloudopslag is gemakkelijk schaalbaar, waardoor kleine bedrijven hun opslagcapaciteit kunnen vergroten of verkleinen naarmate hun behoeften veranderen, zonder te hoeven investeren in dure hardware.

Kostenbesparing

Door gebruik te maken van cloudopslagdiensten hoef je niet te investeren in dure fysieke servers en IT-infrastructuur. Dit resulteert in lagere operationele kosten! 

Gegevensbeveiliging

Cloudopslagproviders bieden vaak geavanceerde beveiligingsfuncties zoals gegevensversleuteling en automatische back-ups om te garanderen dat bedrijfs- en persoonsgegevens veilig zijn tegen verlies of diefstal.

Eenvoudig herstel

In het geval van gegevensverlies door hardwarefouten of andere calamiteiten, maken cloudopslagdiensten het eenvoudig om verloren gegevens snel te herstellen met behulp van automatische back-ups en versiebeheer.

Top 5 cloudoplossingen voor kleine bedrijven

Nu we duidelijk hebben wat het implementeren van cloudopslag kan betekenen voor kleine bedrijven gaan we eens kijken naar een vijftal van de beste oplossingen die momenteel op de markt zijn: 

Cloudopslag voor kleine bedrijven: de ultieme gids

1. Microsoft OneDrive

Microsoft is bij uitstek de keuze voor grote en kleine bedrijven die al vertrouwd zijn met het Microsoft-ecosysteem, gezien het naadloos integreert met Office 365 en andere Microsoft-producten. OneDrive biedt ook geavanceerde beveiligingsfuncties en een flexibel prijsmodel, waardoor het een populaire keuze is voor bedrijven van elke omvang.  Als Microsoft Gold Partner hebben wij uiteraard voor OneDrive als fundament voor onze cloud-werkplek gekozen!

Voordelen: 

 • Intuïtieve interface en bestandssynchronisatie 
 • Naadloze integratie met Microsoft-producten, waaronder de online samenwerkingstool Microsoft Teams 
 • Geavanceerde beveiligingsfuncties 
 • Flexibele abonnementsopties 

2. Dropbox

Dropbox is één van de pioniers in de wereld van cloudopslag en staat bekend om zijn eenvoud. Het biedt verschillende abonnementen voor kleine bedrijven, waaronder Dropbox Business, dat geavanceerde functies en administratieve tools biedt. 

Voordelen: 

 • Eenvoudige interface
 • Robuuste bestandssynchronisatie 
 • Geavanceerde functies in Dropbox Business 

3. Google Drive

Google Drive is een populaire en gebruiksvriendelijke cloudopslag-oplossing die goed integreert met andere Google-producten zoals Gmail, Google Docs en Google Calendar. Kleine bedrijven kunnen profiteren van de gratis opslagruimte en betaalbare abonnementen die beschikbaar zijn voor extra opslag en geavanceerde functies.  

Voordelen: 

 • Gebruiksvriendelijke interface 
 • Integratie met andere Google-producten 
 • Gratis opslagruimte en betaalbare abonnementen 

4. Box

Een cloudoplossing die zich overwegend richt op samenwerking en beveiliging. Box biedt en intuïtieve interface en geavanceerde functies zoals workflow-automatisering en bestandsbeveiliging op ondernemingsniveau. Box is vooral populair bij bedrijven die zoeken naar een krachtige oplossing. 

Voordelen: 

 • Focus op samenwerking en beveiliging 
 • Geavanceerde functies zoals workflow-automatisering
 • Intuïtieve interface 

5. Amazon Web Services (AWS) S3

AWS S3 is vooral geschikt voor de kleine bedrijven met meer geavanceerde opslagbehoeften. AWS biedt uitgebreide beveiligingsfuncties, gegevensbeheer en integraties met andere Amazon-diensten. Werk je veel met Amazon of heb je behoefte aan een aangepaste opslagoplossing, dan is dit de aanrader.  

Voordelen: 

 • Krachtig en schaalbaar 
 • Uitgebreide beveiligings- en beheerfuncties 
 • Integratie met andere AWS-diensten 

Tips bij het kiezen van een cloudopslag-oplossing

Bij het kiezen van de juiste cloudopslag voor je bedrijf zijn er (je raadt het al:) vijf zaken om goed rekening mee te houden:

Cloudopslag voor kleine bedrijven: de ultieme gids

Opslagcapaciteit

De eerste stap is om te bepalen hoeveel opslagruimte je bedrijf nodig heeft, zowel op korte als lange termijn. Kies die optie die voldoende capaciteit biedt om aan je behoeften te voldoen.

Beveiliging

Beoordeel de beveiligingsfuncties van elke cloudopslag-oplossing, zoals gegevensversleuteling, authenticatie en back-ups. Zo zorg je ervoor dat je bedrijfsgegevens veilig zijn en veilig blijven.

Kosten

Vergelijk de prijskaartjes van verschillende cloudopslagdiensten, inclusief abonnementskosten, extra kosten voor gegevensoverdracht en eventuele verborgen kosten. Om zo tot een oplossing te komen die past bij je budget.

Integraties

Overweeg hoe elke cloudopslag integreert met de andere tools en software die je bedrijf gebruikt. Wat is het besturingssysteem van je apparaten? Welke software gebruik je voor e-mail, projectmanagement en CRM-systemen? Een cloudoplossing die goed vloeit met je bestaande infrastructuur zal de efficiëntie en samenwerking binnen je team maximaliseren. 

Gebruiksgemak

Kies de cloudopslag-oplossing met een vertrouwde of gebruiksvriendelijke interface en eenvoudige bestandsbeheerfuncties om ervoor te zorgen dat je team snel aan de slag kan met de nieuwe oplossing. 

Conclusie:

 Investeren in de juiste cloudopslag-oplossing is cruciaal voor het succes van je bedrijf op de lange termijn. Door de tijd te nemen om je behoeften te evalueren en verschillende oplossingen te vergelijken, zul je een weloverwogen beslissing kunnen nemen die je bedrijf helpt groeien in dit digitale tijdperk. 

Mocht je hierbij een extra set ogen voor nodig hebben of ondersteuning nodig hebben in de adoptie van je cloudopslag-oplossing, twijfel dan niet om contact op te nemen en vrijblijvend professioneel advies in te winnen. 

Meer weten of concreet aan de slag?
In deze blog hebben we je in het kort meegenomen in het belang van de juiste cloudopslag voor een klein bedrijf. Hebben we je geholpen met onze tips en adviezen? Ben je een stukje verder gekomen in je overweging om over te stappen naar de cloud? Natuurlijk helpen wij je graag verder. Wil je even vrijblijvend sparren of heb je interesse in onze cloudoplossingen en adoptie-aanpak; neem dan gerust contact met ons op.

Onderwerpen

Tags

Delen? Ja graag!