22 maart, 2023

Mobile Device Management: Wat is MDM?





Het moderne werken is in de afgelopen jaren een mainstay geworden. Voorbij zijn de standaard 9-tot-5-werkdagen die je nu eenmaal op kantoor vertoefde. Iedereen is tegenwoordig altijd online, overal bereikbaar en heeft alle belangrijke zaken op zak. Dit heeft als gevolg dat het beheer van de apparaten waarop jij en je collega's werken steeds belangrijker wordt. Dit beheer staat bekend als 'Mobile Device Management' of kortweg 'MDM'. Wat MDM nu precies inhoudt leggen we je graag uit.

Wat is MDM?

Mobile Device Management (MDM) is een software-oplossing waarmee je mobiele apparaten binnen je bedrijf kunt installeren, beheren en beveiligen. Als jouw organisatie meer dan tien medewerkers heeft die smartphones of tablets gebruiken, is het raadzaam om een MDM-systeem te overwegen. Anders kan het handmatig onderhouden van een groot aantal apparaten veel tijd en geld kosten. MDM wordt in drie fases toegepast, namelijk configuratie (installatie en uitgifte van apparaten), beheer (uniforme instellingen en apps voor iedere medewerker) en beveiliging.

Configuratie

Met een MDM-systeem kun je nieuwe apparaten snel en gelijktijdig instellen. Zonder dat je dat één voor één handmatig hoeft te doen. Naast de nodige tijdsbesparing voorkom je ook problemen met wachtwoorden als een medewerker het bedrijf verlaat. Of bijvoorbeeld dat je een smartphone of laptop moet afschrijven omdat je er niet meer in kunt komen. De configuratie van MDM is dus vaak één van de eerste en meest belonende stappen van het digitale transformeren. Door je MDM fatsoenlijk in te richten voorkom je een hoop kopzorgen.

Beheer

Zonder MDM kunnen medewerkers zelf de instellingen van de apparaten wijzigen. Dit kan leiden tot problemen met apps of functies. Wat vervolgens veel tijd kost voor de servicedesk van je bedrijf en minder tijd overlaat voor andere projecten op de langere termijn. Met MDM voorkom je dat je medewerkers zelf wijzigingen toebrengen aan de apparaten en installeer je op afstand de nodige apps. Hierdoor zien alle apparaten voor medewerkers met eenzelfde rol er hetzelfde uit.

Mobile Device Management: Wat is MDM?

Beveiliging

Met MDM houd je alle apparaten zo veilig mogelijk. Je stelt bijvoorbeeld in dat medewerkers niet zomaar alle apps en bestanden kunnen downloaden. Daarnaast zorg je ervoor dat alle updates automatisch worden geïnstalleerd, zodat beveiligingsgaten snel zijn gedicht. Op deze manier blijft gevoelige informatie binnen de digitale omgeving van je bedrijf. Ten slotte creëer je aparte omgevingen voor werk en privé, om te voorkomen dat back-ups van bedrijfsgegevens op de privéschijf van een medewerker terechtkomen en vice versa!

Hoe richt je Mobile Device Management in?

BYOD - Bring Your Own Device

Bijna iedere werknemer heeft een eigen smartphone, tablet of laptop voor privédoeleinden. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 80,6% van de Nederlandse huishoudens in 2019 minstens één laptop in het bezit had. En 65,9% minstens één tablet. Die devices kunnen, als de werknemer daarmee akkoord gaat, ook worden ingezet voor zakelijk gebruik! BYOD biedt in dit geval een geweldige uitkomst. Want je collega’s kunnen werken op de apparatuur waarmee ze vertrouwd zijn. En je voorkomt ook nog kosten voor de aanschaf van nieuwe devices!

CYOD - Choose Your Own Device

Als je de scheidslijn tussen werk en privé niet te veel wilt vertroebelen, kun je ook kiezen voor een CYOD-oplossing. Bij CYOD schaf je als organisatie de benodigde mobiele devices aan. Vaak wordt er een lijst met beschikbare apparaten opgesteld, waaruit werknemers dan kunnen kiezen. Het oude vertrouwde laptop van de zaak-idee.

Een groot voordeel van CYOD is dat het de kans op beveiligingscomplicaties beperkt. Wellicht raadzaam, omdat de bescherming van persoonsgegevens steeds harder aangepakt wordt. Werknemers hebben met CYOD een dedicated device voor hun werk of specifieke rol. Hun privédevices blijven vervolgens lekker privé. Duidelijk gescheiden, en dus veiliger!

Mobile Device Management: Wat is MDM?

COPE - Company Owned, Personally Enabled

COPE is vaak gericht op het uitleveren en gebruik van smartphones. Twéé telefoons per persoon (één zakelijk en één privé) is onnodig veel bulk in de broekzak. Een organisatie kan dan een apparaat leveren aan de werknemer die in de eerste plaats bedoeld is voor zakelijk gebruik, maar ook ingezet kan worden voor privédoeleinden. Je kunt natuurlijk wel beperkingen instellen om de veiligheid te waarborgen, maar basisfuncties als voice calls, messaging en de meeste apps zijn probleemloos te gebruiken. Ook thuis!

Bij COPE is het verstandig om werk en privé binnen het apparaat gescheiden te houden. Dit kan via 'containerization'; als het ware twee profielen binnen eenzelfde device. Een privé- en een zakelijk profiel waartussen je makkelijk kunt switchen. 

COBO - Company Owned, Business Only

Dan is er nog COBO. Deze vorm van MDM houdt in dat de organisatie het apparaat levert en je hier onder geen beding persoonlijk gebruik van mag maken. Dit maakt het voor de organisatie mogelijk om een device dusdanig in te stellen dat er bijvoorbeeld maar één applicatie gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een backoffice-systeem, een inventarisatie-app met streepjescode-scanner voor in een magazijn of een dedicated telefoon voor een klantenservicemedewerker. Veiligheid boven flexibiliteit, als het ware!

Meer weten of concreet aan de slag?
In deze blog hebben we je in het kort meegenomen in de waarde en implementatie van Mobile Device Management. Hebben we je geholpen met onze tips en adviezen? Overweeg je om MDM te implementeren? Natuurlijk helpen wij je graag verder. Wil je even vrijblijvend sparren of heb je interesse in onze cloudoplossingen en adoptie-aanpak; neem dan gerust contact met ons op.

Delen? Ja graag!